Godt design i rustfrit stål

Dansk design har altid været præget af kærlighed til godt håndværk og gedigne materialer, materialer der har en lang tradition bag sig, og hvor brugskvaliteten har været indlysende.

Nye materialer og nye teknikker er ofte blevet mødt med skepsis. Verner Panton måtte til Schweiz for at slå igennem som designer og fik kun langsomt den anerkendelse herhjemme, han så rigeligt nød internationalt.

Rustfrit stål kom til som en erstatning for sølv, var nemt at bearbejde og slog igennem i 50’erne, hvor alt kunne sælges.

Det var for let at producere kander, fade og skåle, der “lignede” barok, og da behovet var blevet mættet, måtte mange dreje nøglen om i 70’erne.

Der var fremsynede folk, der så de nye muligheder dengang, men i dag er rustfrit design for de fleste Stelton-Cylinda Line af Arne Jacobsen, Kay Bojesens Grand Prix og Georg Jensen bestik.

Det kunne have været anderledes, men det er stadig ikke for sent at finde fremragende design i rustfrit stål fra 50-60’erne. Jeg vil som en start nævne Lundtofte stål med designere som Lone Sachs og Erik Herløw. – Følger senere.

Jeg glæder mig til at høre fra andre, der ved noget om virksomheder og designere på dette område.

Torstein Krebs Niclasen

Hjortheden Antik